Lavinia Miloșovici vine cu regularitate la clinica Genki Timișoara. Am putea spune că face parte dintre acei oameni dependenți de fizioterapie. Un „club” care include sportivi de mare performanță. Foști sau încă în activitate. Dar și așa-numiții oameni obișnuiți. Care pur și simplu au suferit traume, au avut niște accidente care acum dictează în viața lor. Sunt dependenți de fizioterapie.
Zilele acestea, la Genki Medical Center Timișoara o putem întâlni și pe fosta mare gimnastă a României. A fost, mai întâi, în cabinetul de chiropractică al lui Adalbert Kasa. Ne-a mărturisit că efectele s-au simțit chiar din prima zi, imediat după ce Kasa „a tras de ea”.
„Desigur că mă simt altfel, iar asta încă din prima zi, după ce m-a pus pe masă și m-a tras. Îmi fac cura obișnuită, iar mi-a prescris un program de recuperare! Zece zile! Bine, eu acum resimt durerile după ațâția ani de sport. Durerile mele de spate, dureri moștenite din viața sportivă, toate le resimt acum. Și trebuie să spun că m-am și născut cu anumite probleme la spate. Toate, adunate la un loc, sunt un fel de moștenire în viața mea, vin mereu să le tratez… Este o recuperare după accidente”
Recuperarea sportivă si profilaxia
Problematica recuperării medicale este una care preocupă din ce în ce mai mult societatea. Pentru că implică nu doar pe sportivi sau cei cu o viață sportivă mai accentuată, dar și pe cei care au suferit diverse accidente. Adică oamenii obișnuiți, cum spuneam mai sus. Revenirea și reintegrarea lor cât mai rapidă în societate sunt deja factori de performanță medicală.
Terapia de recuperare însă ar trebui privită și din altă perspectivă, respectiv aceea a prevenției, a unui mijloc de întreținere și păstrare, de recuperare după orice gen de accidente. Adică, pe românește spus, cu cât ne păstrăm un tonus muscular mai natural, cu atât suntem mai protejați în fața unor eventuale răniri, șocuri, accidente…
Lavinia Miloșovici, exemplu de disciplină
Medicul administrator la clinica Genki Timișoara spune: „Vedeți dvs., diversele accidente pentru care facem recuperare, diversele boli cronice, îi fac pe oameni mai sensibili. Am putea spune că dobândesc o anumită meteo-sensibilitate. Pacienții devin mai sensibili în special primăvara și toamna. Iar cei care au o anumită cultură medicală, de bază, știu că trebuie să se mențină. Să-și atenueze traumele, să prevină cât se poate accentuarea acestora. Dacă nu le tratezi, riști ca acestea să conducă spre anumite imobilități. E ceva care parcă se cere a fi primit…”
Revenim la Lavinia Miloșovici, una din prezențele constante constante la clinica de recuperare medicală: „Lavinia este unul dintre marii sportivi care vin la noi la clinică. Ea are conștiința faptului că trebuie să se mențină. Fiind o fostă sportivă de mare performanță, nu trebuie să vă amintesc eu ce înseamnă ea ( pentru sportul românesc), are întipărit în mental spiritul de auto-protecție. A suferit multe accidentări în viața sportivă, a avut sarcini, toate acestea au pus o presiune deosebită pe coloana vertebrală. Lavinia Miloșovici venea la noi când era însărcinată. Era conștientă că pentru a duce sarcina la bun sfârșit, trebuie să se îngrijească!”
Și, adăugăm noi, e nevoie de o recuperare permanentă după toate aceste accidente.
Sechele din viața sportivă
Adalbert Kasa și echipa lui de la Genki Medical Timișoara au pregătite programe de recuperare medicală. Echipa de medici și terapeuți de la Genki vor să fie mereu în topul celor căutați pentru că „te repun pe picioare”.
Chiropracticianul Adalbert Kasa: „Bine, nu trebuie să se înțeleagă acum că Lavinia Miloșovici este suferindă de ceva anume. Dar viața ei de super-sportivă a lăsat urme. După ce faci zilnic câte 6-8 ore de antrenamente și ajungi la nivelul ei de performanță, toate acestea sunt firești. Dar trebuie să le întreții. Să faci, periodic, cure de menținere a sănătății…”
Zecele de la Genki
Lavinia Miloșovici este ultima gimnastă care a primit nota 10. Istoria perfecțiunii în gimnastică a fost deschisă de Nadia Comăneci și se încheie cu Milo. După rescrierea regulamentelor de notare este practic imposibil să mai ia cineva nota maximă. Acum însă, Lavinia Miloșovici, alături de gloria eternă a ultimului 10 trebuie să trăiască și cu anumite sechele. Adică, așa cum am spus mai sus, terapiile pe care le urmează sunt de fapt un cumul de mijloace de recuperare după toate acele accidente sportive. Inerente dealtfel…
Oamenii trebuie să înțeleagă că orice în viață are un preț. Orice acțiune se notează, dacă putem spune așa. Succesul înseamnă muncă și talent. Sau invers. În sport însă, înseamnă și terapiile de recuperare. De aceea, când va termina cura periodică de întreținere, Lavinia Miloșovici va lăsa și ea un 10 echipei de terapeuți de la Genki Timișoara. În mod sigur…
Cine este Lavinia Miloșovici…
Se cuvine să amintim cine este Lavinia Miloșovici, informații care sunt relevante pentru generația mai tânără. Este o fostă gimnastă de mare performanță. A dominat gimnastica mondială în anii 90, ea reușind să adune nu mai puțin de 19 medalii mondiale și olimpice. Este posesoarea ultimei note de 10 acordate în această disciplină sportivă, fapt memorabil care s-a petrecut la JO Barcelona din 1992 .
Lavinia Miloșovici a fost campioană olimpică și mondială la toate aparatele din gimnastica feminină.
Importanța ei pentru sportul românesc este una deosebită. Pentru tinerii anilor noștri, ca să realizeze notorietatea de care s-a bucurat Lavinia în gimnastică, am putea face o comparație. Milo, în gimnastică, s-a bucurat de un prestigiu echivalent cu cel al echipei de fotbal CF Barcelona. Fiindcă tot am vorbit de Barcelona, locul unde s-a încheiat o epocă de istorie a gimnasticii mondiale.