Fizioterapia
Ce este
Fizioterapia este tehnica de recuperare medicală indicată în afecțiunile degenerative ale aparatului neuro-musculo-artro-kinetic, în artroze, în bolile articulare, inflamatorii, autoimune, precum și în toate patologiile care afectează organismul uman. Fizioterapia ȋnglobează o serie ȋntreagă de proceduri: electroterapia, terapia cu laser de ȋnaltă frecvenţă, terapia cu ultrasunete, magnetoterapia, băile galvanice. Un tratament de fizioterapie poate fi o optiune autonomă sau poate sustine alte tratamente. Ramurile clasice ale fizioterapiei sunt: hidroterapia, electroterapia, termoterapia, fototerapia, laserterapia, masajul terapeutic.
Cum se aplică?
Electroterapia
Curentul electric de joasă frecvență utilizat in fizioterapie are efecte excitomotorii asupra fibrelor nervoase si a tesutului muscular. Curentul diadinamic cu diferitele sale forme inhibă perceptia dureroasa. Curentii de medie frecventă sunt curenti alternativi sinusoidali, a căror utilizare induce efecte: antialgice, decontracturant-miorelaxante, de stimulare a musculaturii striate si netede, hiperemizante, trofice. Curentul interferential este rezultat prin incrucisarea a doi curenti de medie frecventă, obtinandu-se la locul de incrucisare endotisular efectele terapeutice prin unde modulate in intensitate. Undele scurte folosesc proprietatile câmpului condensator generat de curenti de inaltă frecventă având proprietatea de a produce caldură la trecerea prin tesuturile de profunzime.
Curentul de tip TENS (Transcutaneous Electrical Neural Stimulation) reprezintă o procedură de fizioterapie ce presupune folosirea curentului electric continuu în vederea tratării durerii simptomatice la nivel local prin excitarea terminațiilor nervoase.
Terapia cu laser
Fototerapia este tehnica medicală care foloseste laser de înaltă frecventă pentru a stimula sau a inhiba anumite functii celulare. Terapia cu laser are multiple aplicatii în fizioterapie, de la terapia durerii până la biostimularea celulară. Sunt doua tipuri de aplicatii: laser focalizat pe puncte dureroase si laserul divergent, scan laser, ce oferă posibilitatea tratării unor zone mai extinse. Terapia cu laser este non-invazivă, utilizează fascicule intense de lumină care ajută la reducerea durerilor. Când razele infrarosii sunt orientate către o zonă a corpului, in celule apar schimbări fiziologice. Spre deosebire de laserele chirurgicale, cele terapeutice trec usor prin piele, fară a o leza.
Terapia cu ultrasunete
Tratamentul cu ultrasunete produce un micromasaj la nivelul tesuturilor, asigurand o penetrare in profunzime a substantelor antiinflamatoare sub forma de gel, in functie de doză poate să facă o incalzire a tesuturilor tratate.
Acest tratament de fizioterapie are efect decontracturant si de stimulare a circulatiei sanguine.
Magnetoterapia
Magnetoterapia actionează punctual sau dispersat. Aplicarea locală se realizează prin plasarea unor magneti statici direct pe corpul pacientului , pe zonele dureroase, in scopul refacerii câmpurilor electromagnetice ale celulelor afectate de boală, restabilind astfel echilibrul zonelor afectate din organism. Magnetoterapia dispersată – are acelasi efect terapeutic ca si Centura cu Magneti , doar că actionează pe o zona mai extinsă deoarece undele magnetice actionează dispersat.
Terapia cu ventuze functionează pe baza principiului producerii unei presiuni negative in interiorul unei ventuze sau cupe aplicate pe piele. Efectul de aspiratie produce arcuirea pielii si bombarea acesteia. Ventuzele pot fi din diverse materiale si pot avea forme si dimensiuni diferite, de la cele simple din sticla sau din cauciuc până la aparatele proiectate special pentru terapia cu vacuum, care dispun de ventuze de diferite dimensiuni si asigura diverse nivele de aspiratie.
Ce afecțiuni tratează?
Fizioterapia tratează afecţiuni ce ţin de patologii artrozic-degenerative, post-traumatice, neurologice dupa cum urmeaza:
-
-
Atacurile cerebrale,scleroza multiplă, boala Parkinson, afecțiunile neurologice
-
Afecțiuni ale coloanei vertebrale sau ale creierului, provenite în urma unui accident
-
Probleme ortopedice, reabilitarea fracturilor, luxațiilor sau entorselor
-
Probleme musculoscheletale precum durerile de gât sau spate
-
Afecțiuni degenerative, precum osteoartrita și artrita reumatoidă
-
Beneficii
Efectele fizioterapiei asupra organismului sunt multiple : ȋmbunătăţirea tonusului muscular reducerea sau chiar eliminarea durerilor articulare și musculare, efecte antiinflamatorii și antialgice, relaxarea musculară.
Genki Medical Center
CONTACT
Dacă ai întrebări legate de serviciile pe care le oferim
sau despre clinica noastră, contactează-ne!
sau despre clinica noastră, contactează-ne!
Genki Medical Center
SOCIAL MEDIA
Genki Medical Center este prezent și în mediul online, așa că ne poți urmări activitatea prin rețelele de socializare de mai jos!