Kinetoterapia
Ce este
Kinetoterapia se definește ca fiind o terapie prin mișcare ce se bazează pe efectuarea unor exerciții utilizând un ansamblu de tehnici și metode, funcţie de pacient și patologia pe care o prezintă. Este cunoscută și sub denumirile de gimnastică medicală sau gimnastică de recuperare și presupune un ansamblu de programe, tehnici și principii care se adresează organismului uman în scop profilactic, terapeutic, recuperator și compensatoriu.
Cum se aplică?
Dupa examinarea si evaluarea pacientului din punct de vedere motric și muscular se alege programul de exerciții potrivit pentru stimularea mușchilor acestuia, în cazul în care abilitățile sale motorii au fost afectate de o boală sau de un accident. Scopul exercițiilor este de a redobândi forța musculara și capacitatea de a face efort, controlul și echilibrul muscular precum și îmbunătățirea legăturii dintre creier și mușchi. În cazul în care un mușchi este afectat ireversibil, se urmărește antrenarea altor mușchi care să preia parțial din funcțiile celui afectat. Individualizarea tratamentului se face în funcție de diversitatea sa, varietatea afecțiunilor și a intervențiilor chirurgicale, forma de reacție a organismului la tratament. Kinetoterapia utilizeaza miscarea ca terapie, cu rolul de a restabili anumite functii ale corpului si pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului. Prin kinetoterapie, sunt stimulate resursele de adaptare ale organismului printr-un stres reprezentat de exercitiul fizic controlat si bine dozat.
Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt:
-Restabilirea mobilității articulatiilor si musculaturii.
-Inducerea relaxării musculare este esențială pentru îmbunătățirea controlului asupra funcțiilor organismului și pentru a corecta mișcările involuntare (apărute ca un simptom al unei boli sau ca urmare a unui traumatism).
-Reeducarea sensibilității cu ajutorul unor exerciții fizice care sporesc reacțiile la stimuli.
-Corectarea posturii pe scaun, cât și cea din timpul mersului, prin exerciții de tonifiere a musculaturii și realiniere a părților corpului (brațe, picioare, trunchi, spate).
-Educarea și reeducarea coordonării, controlului și echilibrului prin îmbunătățirea reflexelor.
-Reeducarea respiratorie pentru a permite relaxarea musculaturii.
-Îmbunătățirea rezistenței și a forței musculare
Ce afecțiuni tratează?
Kinetoterapia este utilizata cu succes in tratarea următoarelor afecţiuni:
Afecțiuni ortopedico-traumatice (operații ortopedice, luxații, entorse, scolioză, lordoză, cifoză, dureri de spate, paralizii, sindrom de tunel carpian, probleme tempo-mandibulare, fracturi sportive etc.) – Obiectivul este recuperarea mobilității și a forței.
Afecțiuni cardiovasculare și pulmonare – Recomandat mai ales înainte și după operații de inimă/plămâni (de exemplu, bypass coronarian) dar și după atac de cord, afecțiuni obstructive pulmonare sau fibroză pulmonară. Obiectivul este recăpătarea capacității cardiovasculare/pulmonare (inima trebuie să pompeze suficient sânge pentru funcționarea normală a organelor iar plămânii trebuie să filtreze suficient oxigen pentru a permite funcționarea inimii și a celorlalte organe).
Afecțiuni geriatrice (de la artrită la osteoporoză, cancer, Alzheimer, dislocări de șold, recuperarea echilibrului, incontinență urinară etc) se aplică mai ales persoanelor vârstnice iar kinetoterapia îi ajută să treacă prin această etapă a vieții cu demnitate.
Afecțiuni neurologice (post-atac vascular cerebral, dureri cronice de spate cauzate de vătămarea nervilor, hernie de disc, scleroză multiplă, vătămarea unor părți ale creierului, boala Parkinson și alte afecțiuni neurodegenerative, paralizie facială sau accidentarea coloanei) – Cum adesea astfel de probleme de sănătate sunt însoțite de pierderea vederii, a echilibrului și a funcționalității mușchilor, exercițiile medicale se vor concentra asupra acestor aspecte în vederea obținerii independenței.
Afecțiuni pediatrice (congenitale, de dezvoltare, neuromusculare sau ca urmare a unor boli) – Kinetoterapia se concentrează, în acest caz, asupra îmbunătățirii capacităților motorii și a echilibrului precum și a creșterii funcționalității musculare și a anduranței (în unele cazuri, exercițiile medicale ajută și la recuperarea senzorială sau cognitivă).
Sănătatea feminină – Kinetoterapia se adresează celor cu probleme precum osteoporoza, durerea pelvină, perioada prenatală și postnatală, umflarea mâinilor sau a picioarelor, incontinența urinară.
Probleme sportive – În cazul sportivilor, kinetoterapia are mai multe funcții, fiind benefică în recuperarea după accidentare sau în prevenirea unei accidentări prin educarea sportivilor.
Beneficii
Kinetoterapia ajuta la refacerea funcţiilor diminuate prin programe de recuperare medicală bine structurate și individualizate.
Reduce sau elimina durerea si procesul inflamator
Restabileste amplitudinea articulara pe toate unghiurile de miscare
Redobandeste forta musculara necesara
Imbunatateste mobilitatea
Creste masa musculara
Ajuta la reabilitarea neuromusculara
Are rol in redobandirea echilibrului
Creste rezistenta la efort
Corecteaza postura si aliniamentul corpului
Amelioreaza tonusul muscular
Recupereaza forta musculaturii afectate si mentine forta musculaturii neafectate
Ajuta la recuperarea dupa un accident vascular cerebral sau un atac de cord
Ajuta la recuperare in caz de artrita sau osteoporoza
Trateaza deficiente nutritionale
Trateaza tulburari nervoase
Imbunatateste abilitatile de invatare
Foarte eficienta in reeducarea respiratorie
Genki Medical Center
CONTACT
Dacă ai întrebări legate de serviciile pe care le oferim
sau despre clinica noastră, contactează-ne!
sau despre clinica noastră, contactează-ne!
Genki Medical Center
SOCIAL MEDIA
Genki Medical Center este prezent și în mediul online, așa că ne poți urmări activitatea prin rețelele de socializare de mai jos!