Terapii de recuperare

Endorfinele, secretul fericirii și magnetoterapia la Genki Timișoara

recuperare medicala

Eliminarea masivă a restricțiilor de mișcare, reducerea substanțială a pandemiei scoate oamenii la mișcare. Cine nu a făcut sport, parcă acum are o motivație. Iar cine a fost un obișnuit al sălii de fitness sau al parcului, al drumețiilor, s-ar putea să se simtă tentat să-și depășească limitele. (Așa apar accidentările.)

De fapt, instinctiv, alergăm după fericire, o senzație care ne este dată (chimic vorbind) și de endorfinele din organismul nostru. Endorfinele sunt acei hormoni care ne dau senzația de bine când facem sport. De exaltare…

» Kinetoterapia; recuperare medicală sportivă după accidente

Endorfinele sunt substanțele chimice care se eliberează în mod natural de către organismul nostru. Fiecare are un alt nivel de endorfine, fiecare organism le eliberează în condiții proprii. Însă acestea sunt în mare parte responsabile de starea noastră generală de bine. Ne elimină stresul, ne calmează, reduc durerea și ne fac să suportăm mai ușor eforturile fizice și rănile.

Așadar endorfinele fac parte din arsenalul preparatorilor fizici, ai fizioterapeuților, ai tuturor acelora care se ocupă cu regenerarea și recâștigarea tonusului. Iar dacă nu avem destule endorfine, „producția” acestora poate fi stimulată. Ele sunt responsabile cu calmul, cu relaxarea…

O creștere a producției de endorfine se poate realiza prin diverse tehnici. Magnetoterapie, fizioterapie, masaj terapeutic, laser de joasă frecvență…

Magnetoterapia și eliberarea endorfinelor

Tratarea durerilor cu magneți, reducerea acestora și a inflamației articulațiilor datează de mai bine de două mii de ani. Cele mai vechi mărturii despre tratarea durerilor de articulații cu magneți permanenți provin de la medicii chinezi din antichitate. Apoi, în evul mediu, alchimiștii au fost cei care au răspândit această procedură. Se bazau desigur pe o credință proprie, cum că dacă un magnet este capabil să atragă metalul, atunci cu siguranță va scoate și boala din om.

Însă marile studii despre magnetoterapie au apărut după al doilea război mondial. Această medicină alternativă a devenit atât de populară încât a generat și o industrie. Este vorba de acei plasturi magnetici care se aplică asupra locurilor dureroase. În special la articulații. Plecată din Japonia, unde a devenit de o popularitate deosebită, tehnica plasturelui magnetic a ajuns peste Ocean.

În America, plasturii magnetici sunt intens promovați de jucătorii de golf și de tenismeni. Le dă o stare de calm, de concentrare și în același timp acționează asupra articulațiilor. De fapt, după cum v-ați dat seama, este vorba de o producție suplimentară de endorfine.

Recuperarea sportivă, eliminarea durerilor prin magnetoterapie

În clinicile cu aparatură modernă de magnetoterapie pacientul este așezat în centrul unui câmp magnetic. Acesta acționează asupra integralității bolnavului. Câmpul magnetic este generat de o bobină circulară de dimensiuni corespunzătoare. Desigur însă că există aparatură și metode prin care acțiunea câmpului magnetic se poate concentra exclusiv asupra unei zone restrânse.

Studii recente au dovedit că există și o legătură serioasă între magnetoterapie, endorfine și stoparea dezvoltării celulelor canceroase.

Related Posts