Medicina complementara

Kickboxerul Mitu, pe mâinile celor de la Genki Timișoara

Kickboxerul Mitu, pe mâinile celor de la Genki Timișoara1

Adrian Mitu a început ședințele de kinetoterapie la clinica de recuperare medicală Genki Medical Center din Timișoara. Luptătorul de kickboxing, deținător al centurii intercontinentale WKU la categoria 77 de kg, s-a accidentat în data de 29 noiembrie într-un meci pentru titlul mondial WKU la categoria 83 kg. Astfel, kickboxerul a ajuns direct pe masa de operație. De luni, 18 mai, el „a intrat pe mâinile” kinetoterapeutei Andra Butulia. Asta după ce a trecut deja prin cabinetul de chiropractică.

Tratamentele de recuperare urmate de Adrian Mitu

[image_with_animation image_url=”3977″ alignment=”” animation=”Fade In” hover_animation=”none” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”75%” max_width_mobile=”default”]

Adalbert Kasa, fondatorul clinicii din Timișoara care-l va ajuta pe Mitu să reintre în viața sportivă, ne-a declarat. „El a suferit o interventie chirurgicala si in acest moment urmeaza in cadrul clinicii un tratament complex de recuperare. Acesta constă în ședinte de chiropractica, terapie cu laser de joasa frecventa, kinetoterapie, tratament cu plasma PRP. Vom face si cateva sedinte de injectari locale cu colagen. Terapia cu plasma si cea cu laser de joasa frecventa aplicata interstitial sunt terapii de ultima generatie. Au ca efect regenerarea celulara. Noi suntem optimiști, sperăm ca în două luni să-l punem pe picioare complet.”

Sportivul va urma cel puţin zece ședințe de kinetoterapie, acestea fiind destul de complexe și fiind astfel gândite încât să-i dea lui Mitu rezistența necesară unei competiții de kickboxing. Dealtfel, după cum ne-a spus chiropracticianul Adalbert Kasa, acesta nu este singurul program medical de recuperare sportivă dedicat lui Adrian Mitu. El va urma și un mai îndelungat tratament cu plasmă PRP.

Tratamentul cu plasmă PRP constă în cel puțin șase ședințe. Se va derula pe durata a șase luni și îi va oferi luptătorului posibilitatea nu doar de a se recupera la capacitatea maximă, ci și de a-și spori performanțele sportive.

Problematica recuperării sportivilor

Suntem de părere că recuperarea medicală în urma accidentărilor ar trebui privită sub un spectru mai larg.

Ne referim la implementarea unor programe de preventie in special la sportivii de performanta. Opinăm că ședintele de kinetoterapie nu ar trebui solicitate doar in momentul unei accidentari. Există păreri conform cărora vizitele la un cabinet de kinetoterapie ar trebui făcute cu regularitate cel puțin o dată sau de două ori pe an. Nu doar de către sportivi ci și de cei cu disfuncții sau dezechilibre scheleto-musculare.

Recuperarea corpului într-o clinică medicală denotă însă cu certitudine un fapt esențial: existența unei vieți sportive, a unui mod de trai sănătos. Nu doar performanța sportivă trebuie cultivată, ci și cea practicată la nivelul de amator. Or, rareori structura musculară se dezvoltă în mod egal de către un practicant al exercițiilor fizice. Și, în același timp, contuziile și accidentele sunt nelipsite din viața de zi cu zi.

Terapiile manuale, cu laser, cu ultrasunete ar trebui să fie așadar ceva cotidian unui organism care se mișcă. Mijloace de menținere și recuperare pentru toți cei ce fac eforturi fizice, la nivel de profesionism sportiv sau doar de cultivare a sănătății, de către cei afectați de vârstă.

Terapia cu plasma – platelet rich plasma

Mai cunoscută poate sub denumire de terapia vampir sau Dracula, nu este nici pe departe înspăimântătoare cum o arată numele. Tratamentul cu plasmă PRP foloseste material autolog. Pacientului i se recolteaza sange din care se extrage plasma imbogatita trombocitar, care apoi se injecteaza in zona pe care dorim s-o regeneram. De fapt, terapia cu plasma accelereaza procesul de regenerare celulara.

Prin terapia cu plasmă – Platelet Rich Plasma (PRP) – îl ajutăm pe sportiv să-și reechilibreze modul de răspuns al organismului. Astfel, acesta va răspunde într-un mod natural la toate solicitările fizice și va contribui la refacerea leziunilor, la refacerea structurilor și țesuturilor afectate.

→ Kinetoterapia nu se adresează doar sportivilor, după cum evidențiază și un articol din MedicalNewsToday

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *