Informativ

Terapia manuală Mulligan

Scolioza. Terapia Schroth. Screening, tratare, recuperare1

Conceptul de tratament dezvoltat de Brian Mulligan va pătrunde din ce în ce mai repede în viața fiecăruia dintre noi. Viteza cu care vă va cuceri este cu mult depășită de cea a alimentelor bio sau a excursiilor în mijlocul naturii, acestea pregătind de fapt ambițiile omului modern.

Terapia Mulligan reprezintă tratamentul viitorului. Este un procedeu absolut neinvaziv, deci nu pătrunde nimic în corpul dvs. și urmărește două mari obiective:

  • eliminarea durerilor:
  • refacerea într-o măsură cât mai mare a potențialului dvs. de mișcare.
[image_with_animation image_url=”4001″ alignment=”” animation=”Fade In” hover_animation=”none” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Recomandări de tratament

  • refacere și recuperare medicală postoperatorie a coloanei vertebrale;
  • eliminarea durerilor de la nivelul articulațiilor, cu excepția celor provenite din inflamații acute;
  • revenirea la o viață normală în urma unor accidente, eliminarea durerilor posttraumatice;
  • redarea amplitudinii de mișcare a articulațiilor, reduse în urma afecțiunilor articulare de genul artritelor, artrozelor;
  • entorse și afecțiuni la glezne, umeri, coate și în general orice vă limitează în a avea o mișcare și amplitudine firească a articulației;
  • dacă aveți dureri de cap și stări de amețeală generate de afecțiunile cervicale, atunci terapia Mulligan este ceea ce vă trebuie.

Contraindicații

  • stări acute infecțioase:
  • febră, convulsii;
  • înaintea aplicării terapiei Mulligan va trebui să furnizați terapeutului toate informațiile legate de starea dvs de sănătate.

Principiul terapiei Mulligan. Originea și răspândirea ei

baza conceptului de tratament dezvoltat de Mulligan stă așa numitul MWM, respectiv „Mobilisation with Movement”. De fapt, terapeutul va imobiliza articulația (sau vertebra) generatoare de dureri, iar pacientul va executa mișcări, urmărindu-se gradul de amplitudine, intensitatea durerilor. Apoi, observând reacția pacientului, terapeutul va face corecțiile necesare.

Exercițiile sunt repetative. Priceperea și cunoștințele terapeutului vor conduce în final la eliminarea durerilor și redobândirea de către pacient a gradului de mobilitate. Obiectivul este ca pacientul să execute fără dureri acele mișcări care, până atunci, îi erau restricționate, practic redobândirea funcționalității articulației și a sistemului scheleto-muscular.

Inițial, Brian Mulligan a creionat o terapie bazată pe acțiunea asupra sistemului cervical. Însă, ulterior, terapia a fost extinsă la ansamblul articulațiilor, respectiv la glezne, genunchi, umeri, coate.

Utilizarea terapiei

Conform unui studiu realizat de Centrul Național pentru Medicină Alternativă și Integrativă din SUA, efectuat între 2002 și 2004, medicina alternativă este utilizată de mai mult de o treime din americani. Iar terapiile manuale, dintre care face parte și cea dezvoltată de Mulligan, ocupă locul al cincilea dintre metodele de vindecare preferate de americani.

În România nu există statistici oficiale despre numărul de pacienți care apelează la medicina alternativă complementară, cea care include și terapia manuală Mulligan. Totuși, se estimează că numărul pacienților care apelează la acestea este în creștere cu 10-14% în fiecare an.

Terapeuții și medicii specialiști apreciază că apetitul publicului pentru medicina alternativă se datorează tehnicizării tot mai crescute a medicinei alopate. Adică se pierde contactul cu pacientul propriu-zis, relația dintre medic și bolnav devine una mijlocită de substanțe și aparatură digitală.

Originea conceptului Mulligan

Cel care a pus la punct Terapia manuală Mulligan este originar din Noua Zeelandă. Acesta, mărturisea la festivitățile de aniversare a 100 de ani de fizioterapie în țara sa, respectiv în 2013. „Am avut o viață extraordinară, trebuie să mă ciupesc ca să-mi dau seama că nu visez.”
Brian Mulligan a recunoscut dealtfel și că apropierea sa de tehnica masajului, de fizioterapie și kinetoterapie în general se datorează în mare parte întâmplării. Poate și a norocului. El, în tinerețe a absolvit o școală de contabilitate dar care, după cum spunea chiar el, nu-l mulțumea deloc. Așa s-a înscris la cursurile de fizioterapeuți pe care le-a absolvit în 1954, pe vremea când foarte multă lume nici nu știa ce înseamnă asta.

În 1970 a reprezentat Noua Zeelandă la un congres mondial de fizioterapie desfășurat la Helsinki. A fost de-a dreptul entuziasmat de cunoștințele cu care a luat contact. Întors în țară, a predat și aprofundat tot ceea ce a învățat în Europa. A obținut o diplomă universitară în terapii manuale în 1974. Apoi, în 1984 a pus bazele MWM, conceptul care stă la baza terapiei sale revoluționare.

Performanța fizioterapiei MWM

Teoria și practica descoperită și pusă la punct de Brian Mulligan i-au adus consacrarea la nivel mondial. A predat în peste 90 de universități din SUA, Australia, Noua Zeelandă și Europa. A scris două cărți de un impact deosebit.

    • Manual Therapy “NAGS”,”SNAGS”, “MWMS”; publicată pentru prima oară în 1989 și cunoscând de atunci șase ediții. Este un manual specific destinat fizioterapeuților.
    • Self Treatment for the Back, Neck and Limbs; (Cum să-ți tratezi singur durerile la spate, gât și picioare) este o carte destinată marelui public apărută în 2003.

Autorul s-a retras în acest moment din viața publică și duce o viață liniștită de familie. Afirmă că descoperirile pe care le-a făcut se datorează exclusiv întâmplării. Dar aduce în prim-plan unul din citatele sale favorite, respectiv al lui Louis Pasteur care spunea că „în muncă de cercetare șansa unei descoperiri surâde celui care are mintea pregătită.”

Pentru a lua la cunoștință de beneficiile terapiei manuale Mulligan, vă așteptăm la clinica Genki Medical Center din Timișoara.

Related Posts