Terapii de recuperare

Starea post Covid, redobândirea capacității respiratorii

recuperare post covid la kinetoterapie

Aproape toți care au trecut prin Covid se plâng de mialgii – dureri musculare difuze, de afectarea articulatiilor, de amorteli/furnicaturi (parestezii), oboseala musculara si astenie. Cam toate studiile efectuate până acum relevă faptul că după vindecarea de Covid-19, un mare număr de pacienți suferă de așa numitele sechele. Acestea sunt cele care au depins în mod direct de alimentarea cu oxigen, iar virusul a intrat în organism prin aer, lovind prima oară în sistemul respirator. Pe cale de consecință sechele vor fi în primul rând cele musculare, ale articulațiilor.

» Kinetoterapie la Genki Medical Center Timișoara

Un pacient vindecat de Covid va avea de cele mai multe ori o stare generală proastă. Va reclama o stare de oboseală. Iar senzația va dura de regulă de la câteva săptămâni la câteva luni bune.

Intensitatea și diversitatea sechelelor variază în funcție de severitatea bolii pe care tocmai a traversat-o. (Datele statistice arată că, totuși, un procent de peste 90% din cei bolnavi de Covid se vor vindeca.)

În cele mai multe cazuri convalescența va aduce o recuperare a capacităților respiratorii. Mai mult sau mai puțin completă. Persoanele care însă nu se simt refăcute și vor simți oboseala aceea veșnică ar trebui să se gândească foarte serios să apeleze la un specialist în recuperare. Așadar, revenirea după boală va trebui să se concentreze asupra acestui aspect. După o luptă cu coronavirusul, cel vindecat de Covid va trebui practic să reînvețe a respira. Să-și oxigeneze cât mai puternic sângele. Altfel spus, cel care s-a vindecat are de lucrat la creșterea capacității sale respiratorii, grav afectate de boală.

Exerciții de creștere a capacității respiratorii

Nu putem vorbi de un panaceu universal de reabilitare a sistemului respirator. Însă unul din mijloacele sigure este reprezentat de mișcare. De exerciții coordonate de un kinetoterapeut și/sau fizioterapeut, care vor ști cu siguranță cum să vă ajute în acest sens.

În general, toate exercițiile care urmăresc creșterea capacității respiratorice sunt binevenite.

Un exercițiu simplu și la îndemâna oricui ar fi acela cu suflatul aerului printr-un tub de cauciuc într-un vas umplut cu apă. Trebuie să scoateți bule de aer în apă. Cât mai mult timp și bule cât mai multe. Este un exercițiu empiric de sporire a capacitățiidvs de a respira. Vă țineți în formă mușchii folosiți la inspirație/expirație. Trecerea la un nivel superior și cu urmărirea unor scopuri precise se face însă sub strictă supraveghere.

Necesitate și prevenție pentru sistemul respirator

Cele expuse până acum ar putea da senzația că exercițiile de creștere a capacității de respirație sunt utile doar celor care au trecut prin Covid. Nici pe departe. O îmbunătățire a performanțelor dvs în acest sens vă va pregăti să fiți într-o formă mai bună la o eventuală infecție cu acest virus.

Exercițiile fizice sunt utile atât celor în convalescență, cât și celor sănătoși, în scop preventiv.

Related Posts