În România chiropractica este un story la început de drum. Cel puțin așa pare după ceea ce știu oamenii despre acest subiect. Nu însă și pentru sportivi. Ei da, ei, cei care fac marea performanță cunosc terapia manuală, ei știu că dacă au dureri de spate și trebuie să-și revină „urgent” după o accidentare trebuie să meargă „să fie trași”. O expresie de forță care exprimă într-adevăr și puterea chiropracticii.
În America însă, la fel ca în celelalte spații de cultură anglo-saxonă, chiropractica înseamnbă cu totul altceva. Spuneam în articolul nostru „Chiropractica este cea mai puțin riscantă terapie” că asigurările de malpraxis sunt extrem de mici în această zonă. Asta demonstrează cât de puțin „atractivă” este această terapie, practic nu comportă riscuri.
Știați că unul din cinci americani se duc măcar o dată pe an la chiropractician (chiropractor, cum zic ei)? Înseamnă și că este un mare număr de practicanți ai acestei terapii manuale denotă. Acolo există o concurență acerbă. De ce peste Ocean funcționează atât de bine chiropractica!? Altă cultură, alt cult al muncii, alt stil de viață, ambiția și autoeducația au alt înțeles…
» Chiropractica la Genki Timișoara
Dacă ai ști ce știu eu, ai face ce fac eu!
În cabinetul dr. Christa Hubbard din Marquette (Michigan, SUA) există o inscripție, cea care dă titlul acestei părți de text. Merită să relatăm această poveste, a unei femei care a devenit membră a Asociației Americane de Neurologie Chiropractică. Care acum este și medic și lucrează în propria clinică din Marquette.
Christa a suferit pe când era studentă la medicină un sever accident de circulație în urma căruia s-a ales cu o distonie puternică. Distonia reprezintă o dereglare a sistemului nervos vegetativ, sunt acele spasme pe care nu le poți controla. Este dacă vreți ceva ce știți că vi se întâmplă, știți de ce dar nu puteți să faceți nimic. Nu vă puteți împotrivi!
În cazul nostru, Christa avea simptome de genul unor contractări ale feței și a mușchilor de pe spate. Toată partea dreaptă era afectată. A început să devină atât de serioasă distonia aceasta, încât Christa nu-și mai putea ține capul drept. Mai mult, avea dificultăți la statul în picioare. Credea că nu va mai fi capabilă niciodată să stea drept, să meargă normal sau să facă exerciții fizice de rutină. Și Christa fusese un atlet desăvârșit încă din timpul colegiului.
Patru ani a durat această distonie. Afecțiunea se agrava, cunoștințele medicale nu o mai puteau ajuta în niciun fel. Christa a încercat totul.
Revenirea după chiropractică
În cele din urmă s-a îndreptat către un chiropractician, respectiv dr. Mark Skanlon. (Șitiți desigur că peste tot chiropractica este considerată o medicină alternativă, o terapie manuală…) Acesta, după un program intensiv care a durat 11 luni, a reușit să elimine distonia.
Povestea Christei este una dintre cele mai de succes din revenirile miraculoase de după accidentări. Dar, de fapt, nu este niciun miracol, este vorba despre știința terapeutului și ambiția pacientului.
Acum Christa Hubbard și-a adăugat o specializare și face chiropractică. Are o viață normală și ajută și pe alții.