Medicina complementara

Chiropractica, minunea și imposibila iubire

Chiropractica, minunea și imposibila iubire1

Numește chiropractica drept o minune și vei avea mai multe șanse de a convinge pe cineva să urmeze o astfel de recuperare. Însă, aici, minunea nu-și prea are locul, este vorba de cursuri, de școală, de cunoștințe acumulate, de experiență. De mâna terapeutului. Ambiție. Și de talent, evident.

De exemplu, dr. Raymond Knapp,chiropractician la centrul Pinoledin California, mărturisește în site-ul lui cum a îmbrățișat această meserie. Când era copil a căzut pe el o stivă de lemne și i-a zdrobit piciorul și șoldul. După tratamente îndelungi de recuperare, putea să meargă dar „șontâc” cum zicem noi. Se ajuta de un baston.

Apoi, după adolescență, în timpul când urma să-și dea licența – la o facultate de artă – s-a întâlnit cu un vechi amic. Acesta era încă la începuturile meseriei de chiropractician și i-a spus să meargă la el, o să-l ajute. Sigur, de ce nu, și-a spus Raymond, am fost la atâția medici, am stat în atâtea spitale că eu chiar nu aș avea ce să mai pierd.

[image_with_animation image_url=”3991″ alignment=”” animation=”Fade In” hover_animation=”none” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Cabinetul prietenului era în Davenport, Iowa. Când a ajuns acolo, tovarășul din copilărie l-a examinat. L-a pipăit. L-a întors. Apoi, „l-a ajustat”. Și, de atunci merge normal. Ura, minune, ar fi strigat el!

Desigur că povestea este oarecum exagerată, dar viitorul dr. Raymond are cariera ancorată în această întâmplare. A abandonat totul și a devenit chiropractician. Minune? Dacă privim din perspectiva unui suferind, care ani de zile și-a târât piciorul, da, putem spune că este minune, chiar dacă omul exagerează puțin. Din rațiuni comerciale și de reclamă a cabinetului său.

Chiropractician Adalbert Kasa, fondatorul clinicii Genki Timișoara

Conflictul istoric dintre medicini

Când ne referim la chiropractică avem în vedere acea parte din medicina tradițională care privește durerea și afecțiunea ca fiind datorate, cel puțin în parte, dezechilibrului de la nivelul coloanei vertebrale. Așa cum vă spuneam și în articolul nostru anterior, istoria chiropracticii se pierde în vechime. Vechimea și metodele chiropracticienilor sunt și la baza unui conflict declarat în medicină.

Chiar dacă medicii obișnuiți, instruiți în baza preceptelor occidentale, recurg adesea la a recomanda pacienților ședințe de chiropractică, nu înseamnă că acest conflict nu există. Poate nu atât de puternic și vizibil ca cel dintre avocați și mediatori, dintre transportatori autorizați și la negru, dar există!

Contradicția dintre medicina de tip occidental și cea complementară s-ar putea sintetiza în trei cuvinte: medicație versus naturist. Este un conflict ce nu va fi (probabil) închis niciodată. Eventual, cu unificarea fundamentelor celor două tipuri de abordare a cercetării, ceea ce pare a fi puțin probabil.

Biblioteca medicală ca o parafă a veridicității

Sidney Rubinstein (și alții) este autorul unui studiu „Spinal manipulative therapy for chronic low-back pain” publicat în PubMed prestigioasa bază de date, articole și studii de sub egida Bibliotecii Naționale de Medicină a SUA. Deci notorietatea este demonstrată, PubMed nefiind nici pe departe ceva de genul Wikipedia.

Autorii studiului, chiar dacă sunt ei înșiși profesori și practicanți ai chiropracticii au ajuns la o concluzie fără echivoc. Astfel, nu s-a descoperit niciun eveniment, niciun pacient, nicio relatare medicală care să demonstreze diferențe notabile între chiropractică și procedeele recomandate de medicina științifică. Cu excepția costurilor, da, acestea sunt mult mai reduse la chiropracticieni decât la spitalele de recuperare obișnuite.

Concluzia studiului amintit este relevantă pentru perpetuarea antagonismului „relativ” dintre cele discipline medicale.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *