Medicina complementara

Terapia cu laser. Cât de puternică este…

sportiv-terapie-cu-laser1

Terapia cu laser de joasă frecvență este foarte puternică și are efecte atât de pregnante! Este un tratament mininim invaziv, nu se folosesc anti-inflamatoare sau steroizi, efectele sunt într-adevăr fantastice. Elimină oboseala și crește rezistența la efort.

Folosirea terapiei cu laser ar fi foarte agreată de sportivi, lesne de înțeles de ce. Elimină drastic durerile articulare, accelerează incredibil procesul de vindecare-refacere, crește imunitatea și circulația sanguină este mult îmbunătățită. Cu toate acestea, folosirea terapiei este nerecomandată în competițiile sportive internaționale. Se consideră că oferă avantaje celor care o folosesc.

O listă curpinzătoare a beneficiilor oferite de terapia cu laser găsiți în articolul nostru special dedicat acestei terapii

[image_with_animation image_url=”4012″ alignment=”” animation=”Fade In” hover_animation=”none” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”75%” max_width_mobile=”default”]

Terapia cu laser rece creată de maghiari și estonieni

Până să ajungem la aplicațiile terapiei cu laser în sport și tratamentele de refacere și recuperare medicală, să spunem că aceasta a fost fundamentată pentru prima oară de fizicianul maghiar Endre Mester, în 1967. Mester este considerat dealtfel și părintele terapiei cu laser. (Trecem peste Albert Einstein care a pus bazele teoriei LASER în 1916, pentru cazul de față nu este foarte relevant.)

Mester a folosit laserul de joasă frecvență asupra celulelor responsabile de cancerul de piele, în teste și studii efectuate la Universitatea din Budapesta. Apoi, în 1981, teoria terapeutică a laserului a fost aprofundată de cercetătoarea estoniană Tiina Karu. Inițial. aceasta s-a concentrat asupra maladiilor cardiovasculare. Foarte curând însă, cercetătorii sovietici au remarcat efectele super vitalizante asupra sportivilor. Prin urmare a început să fie folosită de către sportivi în etapele de recuperare medicală.

Perioada de dinainte de 1990, caracterizată prin așa-numita expresie „Cortina de fier” a făcut însă ca rezultatele și aplicabilitatea în sport a terapiei cu laser să fie foarte puțin cunoscută, mai ales în Occident. Abia în 1988 Tiina Karu va publica în revista Laser Life Science articolul Molecular mechanism of the therapeutic effect of low – intensity laser irradiation. Era perioada perestroika.

Terapia cu laser a creat probleme naționalei de handbal

Cunoscută așadar de aproximativ 40 de ani, terapia cu laser de joasă frecvență și aplicațiile pare că a pătruns în România oarecum pe furiș și doar de curând. Așa se face că trei jucătoare profesioniste de handbal de la Corona Brașov au apelat la terapia cu laser. Cele trei jucătoare care, de fapt, însemnau și jumătate din echipa națională a României au fost suspendate iar echipa Corona a fost retrogradată din Liga Națională. Dintr-un gest făcut, probabil, din neștiință.

Pierderile pe plan sportiv sunt imense pentru handbalul feminin brașovean. Din pură neștiință a ceea ce înseamnă puterea acestei terapii

Robotizarea performanțelor sportive

Deși nu se folosesc anabolizante sau alte ingerințe în funcționarea anatomiei umane, terapia cu laser de joasă frecvență este considerată o tehnologie medicală cu caracter de manipulare a sângelui.

Se naște însă o altă dilemă. Problemă de viață și de moarte: se pot cibernetiza astfel sportivii? Este o întrebare justificată. Ea a apărut însă pe fondul tehnologiei 3D și a creat discuții despre un așa numit dopaj tehnic. Acesta se referea la atletul Oscar Pistorius care ar fi beneficiat de o super-tehnologie la echipamentul sportiv. Ceea ce, tot conform uzanțelor internaționale, contravine principiului de a concura de pe baze echitabile și accesibile tuturor.

Super tehnologie și manipularea sângelui, iată așadar două subiecte care, suntem siguri, vor domina lumea sportivă în curând. La fel, subiectele legate de recuperarea medicală vor fi invadate de această minunată tehnică de manipulare a sângelui cu terapia cu laser de joasă frecvență.

Deocamdată subiectul este în coadă de pește. Căci nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că o terapie medicală s-ar putea interpreta în acest mod. Iar proiectarea unor pantofi de sport să fie catalogată a fi dopaj…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *