Definim scolioza ca fiind o deformație a coloanei vertebrale. Privită din spate, coloana suferindului de scolioză apare ca având o curbură în forma literei C sau chiar S. Coloana vertebrală ar trebui să fie dreaptă, însă o anumită deviație se consideră că se încadrează în limite normale.
Efectele scoliozei. Simptome
Apare în gemeral la copii și adolescenți, dar nici adulții nu sunt excluși. Cele mai vizibile semne sunt pozițiile spatelui, felul în care stau hainele pe copii. Se ridică un umăr, șoldurile se deplasează înainte sau înapoi. De asemenea, dacă privim din lateral vom observa că umerii nu sunt aliniați. Sunt semne care este bine să fie văzute cât mai timpuriu.
Odată cu creșterea apar pozțiile incomode, durerile de spate, tulburări ale respirației, afecțiuni ale sitemului cardiovascular. Stările de oboseală sunt un simptom.
Din cauza scoliozei, cu cât este mai avansată, cu atât mai solicitați sunt mușchii din imediata vecinătății coloanei vertebrale sunt mai solicitați. Vertebrele au o poziție incorectă, se pune presiune pe sistemul cervical. În funcție de gravitatea afecțiunii se poate ajunge la dificultăți serioase de respirație, la dificultatea de a se mișca. Deplasarea devine problematică, extremitățile sunt amorțite.
Pe ansamblu, scolioza intervine destul de brutal în viața celui suferind, îi afectează dezvoltarea și-i reduce posibilitățile de mișcare. Cu cât este depistată mai timpuriu, cu atât șansele de vindecare sau reducere a ei sunt mai mari.
Cauzele scoliozei
Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele apariției scoliozei. Există, totuși, condiții și cauze favorizate de anumite condiții particulare, de la individ la individ. Unele țin de anumite anomalii congeitale, cauze genetice, obiceiuri nesănătoase. Însă, cum am spus, un procent de 80-90% din cauze sunt necunoscute (scolioza idiopatică).
Cele mai multe studii par să conducă la ideea că scolioza idiopatică este genetică.
Cauze favorizante pentru copii:
- rucsacuri mari, grele și purtate incorect
- postura incorectă la sala de curs sau acasă în timpul rezolvării temelor
- afecțiuni neurologice, leziuni ale musculaturii
Terapia Schroth la clinica Genki Timișoara
Terapia Schroth este o metodă non-invazivă care are la bază un set de exerciţii utilizate ȋn tratarea scoliozei. Această terapie ȋmbunătăţește postura deficitară a fiecarui pacient, indiferent de vârstă și elimină simptomele scoliozei deja instalate.
În terapia Schroth folosim exerciţii de ȋntindere și de dezvoltare a mușchilor situaţi mai ȋn profunzime. Scopul nostru este să corectăm deviaţiile prezente la nivelul coloanei vertebrale. Exerciţiile din Terapia Scroth pe care le utilizăm la Genki Medical Center sunt personalizate pentru fiecare pacient, funcţie de deviaţia coloanei, vârstă și patologii asociate.
Beneficiile terapiei Schroth
- curburile coloanei vertebrale vor fi stabilizate;
- trunchiul pacientului va obține o mobilitate considerabil superioară;
- ținuta de ansamblu a corpului va fi una mult îmbunătățită, chiar normală;
- respirația va fi sensibil îmbunătățită, de asemenea și funcția cardiacă;
- durerile vor fi mult diminuate;
- pacientul va obține un control substanțial asupra propriului corp.
De reținut că terapia Schroth se bazează pe o respiraţie specifică ce va corecta rotaţiile coloanei vertebrale, imbunătăţind in același timp și capacitatea pulmonară. În urma acestei metode, pacienţii sunt mai conștienţi de postura corecta pe care trebuie s-o controleze ȋn activităţile zilnice.
Scolioza poate fi vindecată prin terapia Schroth, după cum puteți afla și din alte publicații de profil. Condiția de vindecare depinde însă de conștientizare, perseverență și responsabilitate.
Efectele Terapiei Schroth în străinătate
Această metodă de tratare a scoliozei este folosită cu succes (și) în străinătate. Rezultatele apar în mod vizibil la doar câteva săptămâni de la începutul tratamentului. Condiția esențială este însă coaborarea pacientului. Vezi și Schroth Exercises for Scoliosis
Originea terapiei Schroth
Metoda Schroth a fost denumită după fizioterapeuta Katarina Schroth (1894-1985). Aceasta a fost suferindă de scolioză în timpul tinereții. S-a vindecat însă singură și a pus bazele acestei terapii care-i poartă azi numele. Peste ani, terapia Schroth a fost descrisă într-o cartea de către fiica ei.
Fizioterapeuții și kinoterapeuții din întreaga lume îi poartă azi un respect deosebit. Află date din biografia celei care a revoluționat această disciplină din „Body and Brain: Katharina Schroth”.
Aflați despre principiile și efectele tratamentului scoliozei prin terapia Schroth dintr-unul din cele mai bune articole la nivel mondial pe această temă. Dacă nu înșelegeți engleza este suficient să vedeți imaginile care sunt extraordinar de sugestive despre puterea acestei terapii. Citiți The method of Katharina Schroth – history, principles and current development
Măsurarea gradului de scolioză; incidența afecțiunii
Spuneam că un anumit grad de deviație a coloanei vertebrale se consideră că face parte din normalitate. Pentru a măsura gradul de scolioză ne folosim de indicele Cobb. Acest indicator măsoară unghiul dintre vertebre și a fost definit de americanul JR Cobb.
În funcție de unghiul de curbură vom avea o afecțiune tolerată ca normală, sub 10 grade, or dimpotrivă scolioze mai severe. De acest unghi de deviație depinde și tratamentul aplicat fiecărui pacient în parte. Mai mult, durata tratamentului ar putea fi în strânsă corelație cu acest unghi, cu vârsta pacientului.
Din păcate, în România, dar nu numai, mulți pacienți (copii) sunt aduși la medic/terapeut abia în momentul în care scolioza a devenit severă.
Screening-ul la nivel mondial
Frecvența scoliozei în România este probabil similară cu cea din alte state europene sau nord-americane, deși unele site-uri (centrokinetic) ne plasează pe poziții dezastruoase. Totuși, un program de screning în legătură cu scolioza la nivel național a fost demarat la noi în țară. Dar de care s-a ales praful, după cum spune „Ziarul de Iași”.
Adevărul este că în lume nu există o corelare a screening-ului acestei afecțiuni, avem state diferite cu o cunoaștere, respectiv depistare și tratare diferite. Vezi studiul Scoliosis epidemiology is not similar all over the world. Din studiul citat înțelegem că nici măcar în SUA nu există un screening real despre scolioză. În Japonia depistarea afecțiunii coloanei vertebrale este stabilită prin lege, în Europa diferă de la stat la stat.
Așadar, scolioza este una dintre afecțiunile coloanei vertebrale cu destul de largă răspândire la copii și adolescenți. Recomandarea unanimă ar fi aceea de a-și lua fiecare măsuri de siguranță pentru tratarea ei. La clinica medicală Genki din Timișoara, de exemplu…