Informativ

Creșterea imunității prin exerciții fizice zilnice

cresterea imunitatii

Printre cele mai importante teme de interes ale perioadei sunt cele legate de imunitate, de sănătatea fizică, de recuperarea medicală după boală. De refacerea după Covid, de long-covid, depresie și stres. Logic, toate acestea sunt darurile pandemiei de coronavirus, o stare care parcă nu se mai termină.

Și singurul lucru pe care putem cu adevărat să-l influențăm este condiția noastră fizică. Starea de sănătate pe care ne-o dau exercițiile fizice. Imunitatea pe care o primim. Să ne păstrăm însă luciditatea și să rămânem în zona armoniei, a echilibrului. Sau, cum ni se spune prin diverse mijloace de informare, să ne menținem un „zen sănătos”, deși noțiunea are un cu totul alt sens. Dar să extragem din context doar armonia și detașarea. Să accentuăm ideea că exercițiile fizice ne păstrează sănătoși.

» Kinetoterapie la Genki Medical Center Timișoara

Creșterea imunității prin activitate fizică

Deocamdată este destul de dificil de demonstrat mecanismul intern prin care se realizează practic creșterea imunității. (Vezi Exercise and immunity) Este sigur însă că practicarea de exerciții fizice în mod regulat furnizează corpului o stare de bine. Aceasta contribuie la menținerea tonusului, a sănătății în general. În definitiv, exercițiile fizice sunt strâns legate de eliberarea de endorfine.

 

» Endorfinele, secretul fericirii și magnetoterapia la Genki Timișoara

De reținut însă că influența exercițiilor fizice asupra imunității este bivalentă. Adică o pot crește sau o pot scădea, conform celor de la Harvard Medical School. Explicația acestui fenomen cu dublu sens este oarecum logică. Practicarea de antrenamente regulate și de nivel moderat au darul de a menține sănătatea pe plan general, de a crește imunitatea. Ele determină ca organismul să aibă o reacție imunitară normală la stimulii exteriori.

Eforturile intense însă și practicate la intervale neregulate de timp au un efect contrar. Astfel, ele vor suprasolicita organismul ceea ce îl face să aibă un răspuns inadecvat din punct de vedere al stării de imunitate. Mai mult, cresc riscurile de accidentare în fața unor suprasolicitări datorate lipsei de experiență.

Exerciții fizice de efectuat acasă

Încă de la început vă atragem atenția că am putea împărți exercițiile fizice în două mari categorii.

  • Cu caracter general, destinate menținerii sănătății, a tonusului muscular și implicit pentru creșterea imunității. Vom enumera mai jos câteva dintre acestea.

  • Exerciții pentru recuperare medicală. Le puteți practica și singuri, acasă, dar numai sub recomandarea și indicațiile date de terapeuți.

Cele mai comune exerciții de menținere a tonusului muscular sunt posibil de realizat având la dispoziție mijloace obișnuite. Nu trebuie să faceți investiții în aparatură sportivă dar este nevoie de o anumită constanță. Astfel, chiar dacă nu există un consens în ceea ce privește durata în timp, am putea lua ca bază de plecare o durată de minim 150 de minute de activitate sportivă pe timpul unei săptămâni. Evident, ar fi bine ca acestea să fie repartizate cât mai uniform de-a lungul unei zile.

Ce exerciții puteți face? Faceți ce vă place din gama de pilates, fitness, yoga. Puteți merge pe jos în ritm alert, urcați scările până la ultimul nivel sau simulați urcând și coborând bordura.

  • Exerciții gospodărești, cumpărături, veniți pe jos cu plasele de cumpărături în mâini, coborâți mai repede cu o stație,două, din mijlocul de transport în comun sau chiar mergeți pe jos la serviciu;

  • Mersul cu bicicleta și joggingul.

Nu uitați să vă adaptați dieta. Aceasta trebuie să fie diferită dacă faceți efort sau sunteți sedentar. Altfel riscați să vă treziți cu kilograme în plus.

Pentru programe specializate nu ezitați să contactați terapeuții de la Genki Medical Center.

Citiți și:

» Starea post-covid. Redobândirea capacității respiratorii

» Recuperarea sportivă completă și corectă

Related Posts