Trombocite, definiție: celule sangvine fără nucleu, de formă plată, mai sunt denumite plachete. Rolul lor primordial este acela de regenerare și reconstrucție a țesuturilor. Trombocitele sunt celule responsabile cu coagularea sângelui, cu oprirea sângerării. Plachetele aderă la pereții vasului de sânge și produc de fapt o colmatare a fisurii oprind astfel scurgerea.
Capacitatea plachetelor de regenerare a țesuturilor, de stimulare a factorilor de creștere și astfel de a provoca procesul de refacere postraumatică a stat la baza unui tratament revoluționar în medicină. Pentru că se bazează pe sângele recoltat de la pacient se numește „terapia vampir”. Terapia cu plasmă îmbogățită trombocitar fiind o terapie autologă (se folosește sângele pacientului) reduce semnificativ riscul la alergii.
Tratament nechirurgical pentru coxartroză, gonartroză…
La Genki Medical Center acordăm o atenție sporită confortului pacientului. De aceea, ne îngrijim ca tratamentele să fie cât mai puțin dureroase.
Una dintre cele mai remarcabile aplicații ale terapiei cu plasmă îmbogățită trombocitar este cea care vizează articulațiile. Prin intermediul infiltrațiilor/injecțiilor cu plasmă, se declanșează factori de creștere, care astfel determină regenerarea articulației.
Un exemplu de vindecare fără intervenția chirurgicală a coxartrozei și gonartrozei puteți vedea și în materialul video prezentat de un post de televiziune.
Terapia cu plasmă se folosește cu succes la recuperarea medicală a sportivilor. Alte aplicații:
- tendinite;
- artroze;
- rejuvenare și cosmetică;
- stări posttraumarice și postoperatorii;
» Mai multe detalii pe Terapie cu plasmă la Genki Medical Center
Administrare si precauții
Principiul terapiei cu plasmă bogată în plachete (PRP- platelet rich plasma) a început să se dezvolte în anii 70-80. În fapt, plasmoterapia constă în recoltarea unei cantități de sânge de la pacient. Prin centrifugare, se separă trombocitele de celelalte celule rezultând o plasmă îmbogățită trombocitar. Aceasta va fi readministrată pacientului în zona afectată.
Chiar dacă inițial a fost folosită în refacerea postoperatorie – vezi operațiile chirurgului Marco Ferrari la Universitatea din Siena – plasmoterapia va fi folosită și la refacerea și recuperarea sportivilor sau în tratamente anti-aging.
» Vezi și Kickboxerul Mitu pe mâinile celor de la Genki Timișoara
În prezent, terapia cu plasmă a ajuns să fie folosită și la procesele de regenerare a nervilor, oaselor și chiar a mușchiului cardiac. De asemenea, terapia vampir este folosită cu real succes la vindecarea rănilor dificile.
Contraindicații la injectarea cu PRP
Tratamentele cu plasmă nu pot fi aplicate persoanelor care suferă de:
- boli cronice severe, neoplazii, diverse afecțiuni metabolice;
- trombocitopenie, respectiv când cantitatea de plachete din sângele pacientului are un nivel scăzut;
- dacă bolnavul se află sub tratament anticoagulant.
Relația plasmoterapiei cu ozonoterapia
Studiile au arătat că declanșarea factorilor de creștere este sensibil îmbunătățită sub influența ozonului. Acesta este motivul pentru care recomandăm ca plasmoterapia să fie asociată cu ozonoterapia. De fapt, însăși existența în Genki Medical Center Timișoara a celor două forme de terapie nu este deloc întâmplătoare.