Genki Medical Center oferă pacienților cu gonartroză si posibilitatea tratamentului cu infiltratii cu acid hialuronic. Oportunitatea este cu atât mai valoroasă cu cât acum, din cauza pandemiei, spitalele nu se mai ocupă de categorii consistente de bolnavi cronici. Cei cu politraumatisme sau accidentații din evenimentele rutiere fiind printre excepțiile admise.
» Fizioterapie și balneologie la Genki Medical Center Timișoara
Până cu nu foarte mulți ani în urmă, suferinzii de gonartroză de gradul trei și patru puteau să-și amelioreze semnificativ starea prin infiltratii cu acid hialuronic. Era o metodă inedită prin care acest acid (hialuronan sau hialuronat) era folosit în medicină pentru proprietățile sale de lubrifiere.
Marea problemă a acestui tratament era instabilitatea compusului principal al injecțiilor. Acidul hialuronic se oxida destul de repede, astfel că tratamentul trebuia repetat destul de des pentru ca gonartroza să poată fi suportată. Iar pentru unii pacienți însăși această idee de repetabilitate era destul de supărătoare.
În ultimul timp însă, o nouă generație de substante vasco-elastice face ca un pacient cu gonartroza de gradul patru „să o poată duce” luni bune, până la următoarea ședință.
Esența este că o infiltrație cu acid hialuronic din noua generație poate face extrem de suportabilă durerea.
Mecanismul de acțiune al infiltratiilor cu acid hialuronic
Hialuronatul are marea calitate că favorizează și menține hidratarea, iar astfel lubrifiază și protejează articulațiile și cartilajele. Pacienților cu osteoporoză le este foarte util tratamentul cu acid hialuronic. Sunt amortizate șocurile, se îmbunătățește funcția articulară și se reduce semnificativ durerea.
Injecțiile cu acid hialuronic se bucură de o mare atenție în ultimii ani. Și-au dovedit eficiența iar efectele pozitive sunt observabile încă de la prima ședință.
Generația a doua de vasco-suplimente are în compoziție un antioxidant puternic, așa cum spuneam mai sus. Acesta este manitolul, care se introduce într-o proporție de 3.5% într-o seringă de 2.2 ml. Spre comparație, seringa are o compoziție de 1.6% acid hialuronic. Proporțiile enumerate sunt pot suferi diferențe în funcție de producători.
Recomandări
Injecțiile cu acid hialuronic sunt adecvate pentru pacienți
- care resping operația;
- în cazul acelora care nu mai răspund la tratamente cu antiinflamatoare sau analgezice;
Contraindicații
- sensibilitate (alergie) la acid hialuronic sau manitol;
- infecții sau tumefieri/răni severe la locul unde se dorește injectarea;
- febră reumatică, artrită reumatoidă, artrită septică;
- hemostază afectată, stază limfatică sau venoasă.
Efecte secundare posibile
Pacientul injectat poate să aibă erupții cutanate, roșeață sau hematom. Efectele pot dura maxim o săptămână. Foarte rar, pacientul ar putea să sufere de sângerări la locul injectării.