Informativ

Artrita și artroza. Prevenție și recuperare la Genki Timișoara

artrite si artroze

Sezonul rece și umed este întotdeauna o perioadă dificilă pentru articulații. Umezeala și frigul, variația de presiune atmosferică sunt factori determinanți de (re)apariție a durerilor articulare. Nici nu apucăm să ieșim în  frig  că deja ne dor articulațiile. Acestea se umflă, se înroșesc și persoana suferindă se mișcă deja mai greu. Scade mobilitatea.

artrite si artroze

Artrite si artroze, manifestari si tratamente

Se poate întâmpla la orice vârstă. Artrita (inflamarea articulațiilor) nu este ceva specific doar vârstei a treia, apare și datorită unor infecții sau boli autoimune. Însă este adevărat că și un regim alimentar impropriu, în asociere cu frigul, poate determina instalarea durerilor articulare. Vezi relația dintre acidul uric și guta. O canitate prea mare de acid uric generează o formă dureroasă de artrită. Acest tip de artrită era considerată boala oamenilor bogați. Atâta doar că acum, în epoca modernă, guta poate să apară la oricine.

» Tratamentul durerii în gonartroze cu infiltrații de acid hialuronic

Diferența dintre artrită și artroză

La artrită, atunci când sunteți în repaus durerea este prezentă. Se accentuează, dar devine suportabilă sau insesizabilă în timpul mișcării. Se constată o articulație umflată și înroșită, înțepenită. Gestionarea proastă a artritei acute poate să genereze o deteriorare iremediabilă a articulației.

Artroza este o afecțiune din categoria celor degenerative. Avem de-a face cu o maladie care macină cartilajele. Artroza poate apărea și la vârste precoce ca să le spunem așa, nu neapărat după 40 de ani. Iar artrozele timpurii se datorează artritelor acute neglijate, accidentelor și în general a suprasolicitării articulațiilor. Acestea din urmă pot fi generate de exerciții fizice intense sau obezitate.

Spre deosebire de artrită, durerea la artroză este mare în timpul mișcării și se calmează la repaus. Artroza se intalează în articulațiile coloanei vertebrale, respectiv spondiloze. La șold, coxartroza și la genunchi gonartroza. Artrozele afectează inclusiv micile articulații de la mâini și picioare. Este o maladie care încă nu se poate vindeca. 

» Fizioterapie și balneologie pentru boli artrozice și reumatice

Tratamente și recomandări

În faza inițială a artritei se obișnuiesc antiinflamatoarele. Scopul este acela de a bloca difuzarea în toată articulația. Utilizarea însă intensivă și în cure prelungite a antiinflamatoarelor nesteroidiene sau steroidiene (corticoide) poate duce la efecte secundare destul de neplăcute. O tendință a ultimilor ani este folosirea suplimentelor alimentare cu extracte naturale din plante care au efect antiinflamator. De exemplu, din boswellia, o plantă care ajută la eliminarea durerilor și menținerea articulațiilor.

Însă în stadiile avansate ale afecțiunilor generate de artroze, antiinflamatoarele sunt inutile. Așa cum vă spuneam în articolele anterioare, infiltrațiile cu acid hialuronic sunt o soluție mult mai potrivită. Acestea fac ca durerea să fie mult mai ușor de suportat și „te țin” câteva luni bune, chiar peste un an.

Cel mai bun mijloc de menținere a unei articulații sănătoase este prevenția. Prin exerciții fizice, prin întreținerea mobilității articulației. Însă este de reținut un aspect foarte important: pentru ca articulația să facă față eforturilor trebuie dezvoltați mușchii. Altfel spus, dacă mușchii susțin efortul, articulația nu va ceda.

» Servicii de posturologie. Pentru prevenția pozițiilor greșite în mișcare și repaus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *