Terapia Su Jok ar putea fi unul dintre cele mai minunate exemple de colaborare (sau alăturare dacă vreți) dintre medicina occidentală și cea orientală. Altfel spus, valorile consacrate și dovedite ale medicinei alopate, experiența medicilor europeni, alături de iscusința orientală. Alături de conceptul holistic asupra sănătății finței umane inspirat de medicii tradiționali asiatici. Un concept care există de doar puțin peste trei decenii dar care, fără îndoială, are toate șansele și premizele de a se dezvolta.
Su Jok vă oferă ceea ce cu siguranță foarte mulți dintre dvs căutați: metoda de a fi propriul dvs medic! Un concept propus de regretatul profesor dr sud coreean Park Jae Woo (1942-2010) și dus mai departe de fiul său Minchul Park.
Prin SU Jok veți ajunge cu siguranță să vă înțelegeți corpul. Să înțelegeți că sănătatea și boala coexistă împreună iar dvs., omul, sunteți în măsură de a vă vindeca. Când vorbim de vindecare ne referim la posibilitatea reală pe care o aveți de a vă stimula anumite puncte de energie. Iar astfel, înțelegând principiul de funcționare, veți deveni ceea ce vrem cu toții: să ne controlăm sănătatea!
» Terapia Su Jok la Genki Medical Center Timișoara
-
Sensurile terapiei: unda de semnalizare și unda curativă
Sistemul de corespondențe (similitudine) din organism stă la baza întregului concept. Astfel, o hartă schematică a punctelor vitale, a funcționării corpului o găsim în palmă. O alta, identică, în laba piciorului. (De aici vine și denumirea terapiei, Su Jok, adică „mână picior” în limba coreeană.)
În această similitudine, degetul mare joacă rolul capului. Care dirijează totul. Căci creierul este repsonsabil de funcționarea organismului în întregul său. Bebelușii își sug adesea degetul mare. Ba, adesea, chiar degetul mare de la picior. N-ați știut de ce? Deși nici măcar nu sunt în stare să meargă, ei de fapt își stimulează dezvoltarea activității cerebrale. Până la un punct, este bine să nu intervenim.
Alt exemplu, mersul pe jos, alergarea. Știm cu toți că sunt cele mai bune metode de a ne menține sănătoși. Autorul terapiei, doctorul Park Jae, atunci când a lansat terapia (1987) explica de ce mersul și alergarea văzute ca exerciții fizice sunt cele mai bune metode de păstrare (și redobândire) a sănătății. Astfel, în palmă (la fel și în laba piciorului) sunt prezenți centrii nervoși corespunzători fiecărui organ al omului. Când organul se îmbolnăvește, acesta transmite o undă de atenționare către centrul din palmă. Punctul respectiv se inflamează, devine dureros. Invers, excitând punctul respectiv vom genera o undă curativă. Așa începe vindecarea, acesta este sensul terapiei Su Jok.
Fiecare dintre noi poate stăpâni această terapie. Cu toții avem în permanență asupra noastră mijloacele de vindecare.