Medicina complementara

Terapia PDT impotriva cancerului

Terapia PDT impotriva cancerului

Terapia cu laser de joasă frecvență are un efect antitumoral, așa după cum vă informam și într-unul din articolele anterioare. Respectiv în Culori și efecte terapeutice în terapia cu laser de joasă frecvență. Revenim în acest text cu informații cu caracter general despre ceea ce se numește terapie fotodinamică.

Terapia PDT (Photodynamic therapy) este una dintre marile speranțe ale medicinii în lupta împotriva cancerului. Există numeroase studii care dovedesc eficiența PDT în prevenirea/inhibarea dezvoltării celulelor canceroase. Unul dintre cercetătorii cei mai devotați acestei cauze este Rolf-Markus Szeimies de la Universitatea din Regensburg.

Deși există studii care atestă beneficiile terapiei cu laser de joasă frecvență în ceea ce privește tumorile, acestea nu au reușit încă să conducă la stabilirea unui protocol comun de tratament.

Principiul de funcționare al PDT

Această terapie este de fapt o combinație între un set de medicamente fotosensibilizante și laserul de joasă frecvență. Pacientului i se administrează intravenos sau direct în tumoră respectivul agent fotosensibilizator. Apoi, intervine laserul setat pe o anumită lungime de undă.

Lumina este absorbită de celulele care au fost „însemnate” prin agentul chimic de fotosensibilizare. Se determină astfel o producție de celule speciale, reactive de oxigen, care vor acționa antitumoral. Vor conduce la distrugerea celulelor canceroase prin alterarea în mod esențial a vascularizării acestora.

Prin terapia PDT, de asemenea, speciile reactive de oxigen (care crează un oxigen „toxic” pentru celulele canceroase) se vor folosi de apoptoză și necroză. Dacă termenul de necrozare al celulelor canceroase este cel puțin intuitiv, merită să spunem două cuvinte despre apoptoză. Aceasta este de fapt o moarte programată a celulei. Un termen care este folosit cu precădere în ultimele decenii.

Apoptoza

Termenul în sine se referă la o moarte celulară programată. A fost folosit încă din antichitate de către Hipocrate. Anticul se referea însă la descompunerea țesuturilor după moarte. Apoi, fenomenul a fost remarcat la mijlocul secolului XIX. Consacrarea și definirea sensului în lumea medicală s-a făcut însă într-un articol din British Journal of Cancer în 1972.

În esență, apoptoza descrie un fenomen care este folosit de terapia cu laser de joasă frecvență. O celulă (canceroasă) se poate autodistruge sub efectul unui stimul. În cazul nostru stimulul este dat de lungimea de undă a radiației laser. În fapt, lungimea de undă înseamnă culoarea radiației. Terapia PDT este așadar o cvasicertitudine antitumorală

Certitudinile terapiei fotodinamice (PDT)

Efectul antitumoral și intensitatea acestuia este limitată însă la profunzimea de pătrundere a luminii. American Cancer Society descrie avantajele și limitările terapiei fotodinamice. În esență, americanii, recomandă această terapie ca fiind eficientă în cancerele de piele. Tocmai datorită limitării posibilității de transport a energiei luminoase prin straturi mai consistente de țesut.

Terapia fotodinamică este folosită așadar cu precădere împotriva cancerului de piele. Spre deosebire de chimioterapia clasică, PDT nu afectează funcția imunitară a organismului. Dimpotrivă, așa cum rezultă din datele pe care vi le-am pus la dispoziție în acest material, PDT (cu laser de joasă frecvență) are un puternic efect de imunostimulare.

Surse: Researchgate.net – studii de aplicabilitate a PDT împotriva cancerului de piele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *